Aikataulu on aikaisemmin aina siirtynyt. Nyt on vahva usko, että yhtenäispatentti tulee voimaan 1.6.2023. Samalla aloittaa toimintansa tuo UPC ja kaikki vanhat eurooppapatentit tulevat UPC:n alaiseksi, jos Opt out-pyyntöä ei tehdä. Kesäkuussa kilpailija voisi panna vireille mitättömyyskanteen UPC:ssa, joka siis koskisi koko EP-perhettä kerralla. Muuten nykyiset validoidut eurooppapatentit jatkavat kansallisina oikeuksina.
Asia on merkittävä kaikkien nykyisten eurooppapatentin kautta saaduille kansallisille suojille eli validoiduille patenteille useimmissa maissa.
Uusi järjestelmä on EU:n hanke ja se koskee vain niitä EPO:n ja samalla EU:n jäsenmaita, jotka ovat mukana järjestelmässä. EU:n ulkopuoliset EPO-maat eivät ole mukana (esim. Sveitsi, Norja, Iso-Britannia, Turkki), mutta Espanja, Unkari, Puola ja Tsekki jäävät ulos lopullisesti.
Alussa mukana ovat seuraavat 17 maata:
AT, BE, BG, DK, EE, FI, FR, DE, IT, LV, LT, LU, MT, NL, PT, SI, SE.
Viimeisen tiedon mukaan UPC Sunrise period alkaa jo 1.1.2023, jolloin eurooppapatenttihakemuksiin, joissa on aiottu hyväksyntäprosessi (Art 71(3) EPC) kesken, on mahdollista pyytää lykkäystä lopulliseen patentin myöntämiseen 1.6.2023. asti, jotta ne on mahdollista saada yhtenäispatentiksi.
Lisäksi nykyiset validoitujen eurooppapatentin hakijoiden on mahdollista tehdä Opt Out -pyyntö, jolla nykyinen EP-patenttiperhe säilyy kansallisten tuomioistuinten alla kussakin maassa. Pyyntö voidaan tehdä 7 vuoden ajan, mutta ei enää sen jälkeen, jos mitättömyyshaaste on jätetty UPC:.hen.
Näyttäisi että useimpien hakijoiden kannattaa tehdä Opt out pyyntö, koska UPC:n toiminnasta eikä sen kustannuksia ole mitään tietoa tai kokemusta. Myöhemmin on mahdollista siirtyä kerran takaisin UPC:n piiriin Opt In -pyynnöllä.
Tulemme kysymään asiakkailta halusta tehdä tämä Opt Out-pyyntö nykyisiin EP-perheisiin. Kustannukset jäävät merkityksettömiksi vuosimaksuihin verrattuna, kun saamme toimeksiannon riittävän aikaisin.
Kokonaisuutena EP-perhe (uudet patentit 1.6.2023 jälkeen) voi hajota seuraaviin erilaisiin ryhmiin
- Yhtenäispatentin maat (aluksi mainitut 17 maata)
- validoitavat ei-ratifioimattomat UP -maata
- validoitavat EU-ulkopuoliset maat
Kaiken kaikkiaan kustannukset EP-perheestä pienenevät, jos halutussa suoja-alueessa mukana on useita UP maita, jotka ovat ratifioineet UP/UPC:n.
Kimmo Helke
Eurooppapatenttiasiamies